Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

DE VICIEUZE CIRKEL DOORBREKEN

Blindheid in ontwikkelingslanden heeft een impact op de hele familie. Een blind familielid kan niet deelnemen aan het dagdagelijks leven of bijdragen aan het inkomen van het gezin. Vaak moeten de kinderen of kleinkinderen instaan voor hun blinde ouder of grootouder. Zo kunnen ze niet naar school.

Handicaps zijn vaak het gevolg van angst en bijgeloof, een gebrek aan informatie, slechte hygiëne en een tekort aan gespecialiseerd medisch personeel en infrastructuur.

Er is ook een sterk verband tussen handicap en armoede: iemand die arm is, heeft moeilijk toegang tot medische zorgen en is daardoor vatbaarder voor handicaps. Vandaar dat we spreken over “onnodig blind” zijn. Een persoon met een beperking leeft meestal in de marge van de samenleving, heeft geen werk en wordt vaak verstoten door zijn of haar familie. Bovendien gaat amper tien procent van de kinderen met een beperking naar school.

Met de steun van lokale partners, experts, donateurs en business partners doorbreekt Licht voor de Wereld al meer dan 20 jaar lang deze vicieuze cirkel. We verbeteren de toegang tot medische zorg en helpen personen met een visuele beperking bij hun integratie in de samenleving. Samen geven we zicht op een beter leven.

Oogzorg voor iedereen

Oogzorg is meer dan operaties uitvoeren. Wij geloven in een holistische en duurzame aanpak.

We maken oogzorg ter plaatse toegankelijk voor iedereen. Gemeenschapswerkers sporen kinderen en volwassenen met een visuele beperking zo vroeg mogelijk op. Ze sensibiliseren de gemeenschap over blindheid en oogzorg. Wij zorgen voor kwaliteitsvolle medische apparatuur. Het lokaal medisch en administratief personeel krijgt intensieve opleidingen. Zij zorgen voor behandelingen door operaties of geneesmiddelen en visuele therapie. Aan elk oogziekenhuis dat wij steunen is een optiekzaak verbonden die ter plaatse gemaakte brillen aan betaalbare prijzen verkoopt.

Ontdek ook: Ons social franchising model

Elk kind heeft recht op onderwijs

In ontwikkelingslanden heeft slechts tien procent van de kinderen met een visuele beperking toegang tot onderwijs. Licht voor de Wereld ondersteunt educatieprogramma’s voor blinde en slechtziende kinderen.

De focus van onze educatieprogramma’s ligt op inclusief onderwijs. Visuele therapeuten optimaliseren het restzicht van slechtziende kinderen. Die kinderen krijgen ook de nodige infrastructuur en aangepaste hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een loep. Blinde kinderen krijgen een aantal jaren een speciale opleiding, onder andere in braille.

Hierna proberen we zoveel mogelijk van deze kinderen in hun wijk naar school te laten gaan. Ze volgen er samen les met ziende leeftijdsgenoten van hun gemeenschap. Gespecialiseerde leerkrachten geven de nodige begeleiding aan de leerlingen, hun ouders en leerkrachten. Dit alles bevordert hun integratie en doorbreekt het stigma van hun beperking.

Onze projecten

Congo:

Rwanda: